Mereu printre studenti
Luni, 14 Decembrie 2015 15:28

Copacii care se “hrănesc” cu CO2, soluţia împotriva încălzirii globale?

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În contextul discuţiilor despre măsurile de prevenire a încălzirii globale, o invenţie creată în urmă cu câţiva ani - copacii artificiali care se “hrănesc” cu CO2 - ar putea reprezenta una dintre soluţiile pentru viitor, informează CNN.

Una dintre variantele prin care temperatura medie globală ar putea să rămână sub o creştere de două grade Celsius ar fi extragerea unei cantităţi impresionante de dioxid de carbon din atmosferă, spun unii experţi.

Oamenii de ştiinţă spun că, cel puţin în teorie, este posibil să se extragă carbonul din aer şi să fie transformat în diverse bunuri de larg consum. Cu toate acestea, sunt câteva probleme de ordin financiar (costurile sunt foarte mari în acest moment), iar extragerea carbonului din atmosferă ar da naştere unei dileme: unde va fi depozitat?

“Oamenii nu pot să conceapă care este de fapt amploare poluării. Dacă mergi cu o maşină, timp de un an, aceasta va emite în atmosferă în jur de 15 tone de CO2”, a explicat Dr. Klaus Lackner, director al Centrului pentru Emisii Negative de Carbon din cadrul Universităţii din Arizona.

În condiţiile în care această problemă va fi rezolvată într-un final, Lackner şi alţi cercetători au pus la cale o tehnologie care extrage CO2 din aer, ce seamănă foarte mult cu un copac, iar velele, realizate din răşini plastice, acţionează ca nişte frunze, ce reţin carbonul şi îl depozitează.

Cu toate acestea, velele reţin carbonul atunci când acestea sunt uscate, iar pentru ca gazul respectiv să fie scos din cutiile de la baza copacilor artificiali, ar trebui ca mediul să fie unul umed.

Momentan, dispozitivul este folosit pentru sere, cu scopul de a hrăni plantele. “Nu ştiu dacă această descoperire va rezolva problema încălzirii globale, insă demonstrează că tehnologia chiar funcţionează. Poate, într-o zi, aceste “maşinării” vor putea fi folosite în cadrul fermelor, pentru recoltarea carbonului din aer", a concluzionat Lackner.

CNN menţionează că, în cazul în care tehnologia dezvoltată de Centrul pentru Emisii Negative de Carbon din cadrul Universităţii din Arizona se va dovedi a fi una de succes, atunci aceasta va putea fi utilizată pentru o altă invenţie - copacii artificiali care se “hrănesc” cu dioxid de carbon, pentru a-l transforma în oxigen.

Sursa Mediafax.ro

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.