Mereu printre studenti
Luni, 27 Aprilie 2020 09:25

Din balcoane, la Roma s-a cântat „Bella Ciao”

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La Roma, din balcoanele marilor artere, italienii au cântat sâmbătă „Bella Ciao”, imnul partizanilor, în timp ce escadrile de vânătoare desenau pe cer culorile tricolorului italian, într-o zi însorită, dar cu străzi goale, şi triste, din cauza coronavirusului.

Preşedintele Italiei, Sergio Matarella a depus o coroană la mormântul Eroului Necunoscut şi a declarat în discursul său că „25 aprilie aparţine patrimoniului întregii ţări”. A fost o lungă discuţie pe seama aniversării eliberării ţării de fascism şi abia la cea de a 70-a aniversare în parlamentul italian, aleşii ţării au intonat imnul rezistenţei, „Bella Ciao” împreună cu cei care au făcut adevărata rezistenţă. La 25 aprilie 1945, Comitetul Executiv de eliberare naţională din Italia de Nord a declanşat oficial insurgenţa prin intermediul unui comunicat radio, ordonându-se partizanilor să atace sediile naziştilor şi să îi oblige să se predea.

La 25 aprilie 1945 au fost eliberate oraşele Milano şi Torino, iar în zilele următoare Bologna, Genova, Veneţia. Aliat cu Germania, Benito Mussolini, înlocuit în iulie 1943, apoi arestat, eliberat de un comando german pentru a institui la Solo, „Republica fascistă de Solo”, a sfârşit cum bine se ştie. Dictatura fascistă durase 20 de ani. „Festa della Liberazione” a avut loc în acest an în condiţii de maximă restricţie, din cauza pandemiei, ceea ce nu i-a împiedicat pe italieni să se manifeste, în felul lor, apropiat de al nostru.

Sursa: www.cvlpress.ro

Ultima modificare Luni, 27 Aprilie 2020 09:27

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.