Mereu printre studenti
Marți, 17 Martie 2020 08:15

Fermieri, pentru România! Mesajul unui antreprenor român în agricultură. Cum pot fermierii și agricultura să susțină România în această perioadă.

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mihai Moraru este fondatorul Agro-Est Muntenia, una dintre cele mai dezvoltate companii de agri-business cu capital românesc.

,,Dragi fermieri, nu doar medicii au acum o mare datorie față de România. Avem toți, cu resursele noastre, cu capacitatea noastră.

Dar avem o responsabilitate și mai mare noi, cei care suntem antreprenori. Și mai ales cei care suntem antreprenori in agricultură.

Agricultura României a avut ultimii ani destul de grei, în special din cauza secetei prelungite. Însă fermierii Romaniei sunt cei care ne pot asigura siguranța alimentară. Astăzi se închid granițe, se închid fabrici și relații comerciale din cauza pandemiei.

Agricultura devine o prioritate națională. Trebuie să producem hrana, să încheiem cu bine acest an.

Dragi antreprenori din agricultură, am o rugăminte: nu luați măsuri din panica sau extreme. Încercați sa ii păstrați pe oameni aproape, cu resursele disponibile. Și ei sunt speriati, și ei au acasă familii. Așa cum v-ați bazat pe ei pana acum, împărțiti resursele pentru toți angajatii. Vorbiți cu ei și găsiți soluții. In multe comune, fermierul e singurul angajator. Trebuie sa incercam sa ne spijinim comunitatea in aceasta perioada, noi – antreprenorii si noi – fermierii.

Agro-Est Muntenia merge inainte si livreaza inputuri, respectand normele de siguranta si prevederile legale. Pentru ca nu ne putem permite, mai ales in acest context, sa pierdem anul agricol. Da, sunt multe inputuri intarziate, altele sunt anulate. Dar gasim impreuna solutiile tehnologice pentru a obtine recolte bune. In perioada urmatoare vom anunta si un numar TelVerde, pentru a putea oferi in cotinuare consultanta, in cazul in care nu vom mai putea ajunge in ferma, pentru a identifica problemele in camp.

Dragi angajați! Dacă pana acum, beneficiile cât mai bune erau prioritatea voastră, acum încercați sa gândiți ca o adevarata echipa. Vorbiți cu managerii voștri. Lucrați de acasă unde e posibil. Fiti inventivi! Găsiți soluția cu angajatorul, încât sa mergeți înainte, împreuna. Pentru ca avem nevoie unii de alții. Gândiți-va și la colegii care au venituri mai mici in echipa și cereti voi amânarea voluntara de la plata a anumitor bonusuri, sau dacă aveți un venit peste media echipei, renunțați voi la un anumit procent. Pentru a va păstra toți colegii si pentru a trece impreuna peste urmatoarele saptamani.

Doar așa se vor păstra milioane de joburi in România. Doar așa, economia si agricultura vor merge înainte. Avem nevoie de furnizorii nostri, de clienții nostri dar și de echipa cu care pana acum am avut toti rezultate.

România nu își va permite programe de salvare economică de zeci de miliarde de euro. Dar nici nu își permite închiderea brusca a multor companii și concedierea sutelor de mii de angajați. Pentru ca atunci, nu vom mai avea o economie.

Guvernul Romaniei va trebui să:

-Asigure intrarea in tara a inputurilor pentru agricultura, fara restrictii de trafic intern.
-Elimine de la restrictiile de trafic companiile furnizoare si distribuitoare care livreaza aceste produse catre fermieri.
-Prioritizeze livrarile de combustiibil si catre agricultura.
-Ii excluda pe lucratorii din agricultura de la restrictiile de circulatie, pentru ca fermierii sa poata infiinta si trata culturile agricole.
-Acorde sprijin financiar companiilor din domeniul agricol, inclusiv prin plata la timp a subventiilor in agricultura si a salariilor.

Trebuie să ne asigurăm că Romania va reuși să își producă hrana, pentru ca avem si suprafata, dar si capacitatea necesara! ”

Fermieri, pentru România!

Sursa: www.ecoferma.ro

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.